SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU’T-TEHECCUD

<< 594 >>

باب: ما يكره من ترك قيام الليل لمن كان يقومه.

19. Geceleri Namaza Kalkarken Bunu Terk Etmenin Çirkin Görülmesi

 

حدثنا عباس بن الحسين: حدثنا مبشر، عن الأوزعي. وحدثني محمد بن مقاتل أبو الحسن قال: أخبرنا عبد الله، أخبرنا الأوزعي قال: حدثني يحيى بن أبي كثير قال: حدثني أبو سلمة بن عبد الرحمن قال: حدثني عبد الله بن عمرو بن العاص رضي الله عنهما قال: قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم: (يا عبد الله، لا تكن مثل فلان، كان يقوم الليل فترك قيام الليل).وقال هشام: حدثنا ابن أبي العشرين: حدثنا الأوزعي قال: حدثني يحيى، عن عمر ابن الحكم بن ثوبان قال: حدثني أبو سلمة: مثله.وتابعه عمرو بن أبي سلمة، عن الأوزعي.

 

[-1152-] Abdullah İbn Amr İbnu'l-As (r.a.) Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in kendisine şöyle dediğini bildirmiştir: "Ey Abdullah! Falanca gibi olma. O geceleri namaza kalkardı. Daha sonra geceleri kalkmayı terk etti."

 

 

AÇIKLAMA:     Konu başlığında yer alan bu ibarenin anlamı "ibadetten yüz çevirme anlamı hissedildi­ğinde" demektir.

 

İbnü'l-Arabî şöyle demiştir: Bu hadis geceleri kalkmanın farz (zorunlu) olma­dığını göstermektedir. Çünkü farz olmuş olsaydı, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem  bunu terk eden kimse hakkında bu ifadelerle yetinmez, onu en ağır bir şe­kilde kınardı.

 

İbn Hibban şöyle demiştir: Hadis, bir kimseyi başkasının yaptığı fiili yap­maktan sakındırmak maksadıyla onun kusurunu söylemenin caiz olduğunu gös­termektedir.

 

Kişinin tefrite kaçmaksızm yapmayı âdet edindiği hayırlı fiillere devam et­mesi müstehabtır. Farz olmasa bile böyle bir ibadeti hepten terk etmek mek­ruhtur.